Aftensmaden er lige udenfor døren

Aftensmaden er lige udenfor døren

Verified Local

Oh mit Grønland. Nu er der ikke længe til jeg skal derop igen <3
Jeg glæder mig aller mest til at komme ud imellem isfjeldene!
Der er ingen bedre følelse af at nyde stilheden, udsigten, solen og nuet. 

Aftensmaden er lige udenfor døren

...og det bedste kaffe får man ude i naturen;-) Hvis du er vant til at vandre og/eller er naturnyder som jeg, så kender du det også, at det er bare som om alting bare smager bedre ude i naturen. 

Vores land er 2.166.086km2 stort, og vi er kun 56.000 indbyggere, så der er masser af plads og ro, til både os mennesker samt dyrene. 

I princippet kunne vi sagtens kun leve af, hvad naturen har at byde på. Det var sådan man levede i gamle dage, før norboerne kom i deres skibe, med deres lækre kaffe, sukker mm. 
I Grønland har vi nemlig lækkerier lige udenfor døren, både fra lands, til vejrs og havs. 

Idag lever man stadig meget af Grønlandske råvarer, men kan sagtens også stå på frikadeller med kartofler, grønsager og brun sovs, nogle dage laver man det bare med rensdyrfars. 

Vi følger med i tiden og i trends, så man ser da også glutenfri og laktosefri varer på supermarkedernes hylder. Dog kan det være lidt begrænset, ligesom frisk frugt og grønt. Især når man kommer længere ud i de mindre byer og bygder, hvor containerskibene kommer sjældnere. 

Aftensmaden er lige udenfor døren

Billedet foroven har jeg fået lov at vise, fra min veninde, som er på billedet sammen med sin fanger kæreste. Sikke en fangst hva?! Der er aftensmad til mange familier og dage! Det er en vågehval, som kæresten fangede sammen med andre lokale fangere. Den bliver op til 9 m lang og kan veje 8 tons. Barderne benyttes til dekoration, sådan som de er, samt kan man lave smykker ud af dem.

Vi har om sommeren 15 forskellige hvaler, mens 12 af disse svømmer sydpå om vinteren, forbliver hvidhvalen, grønlandshvalen og narhvalen. 

Et af vores delikatesser, som er rig på C-vitamin er huden af narhvalen eller hvidhvalen. Det hedder på grønlandsk “Mattak,” og spises til hverdage i Grønland, og især serveres det til højtider.

Der er kvoter på hvaler i Grønland, og hvert fangst bliver noteret. Så er der nogle, såsom pukkelhvalerne forneden, som er fredet. 

Dem vi ser aller mest af på en hvalsafari, er de fredet og nysgerrige pukkelhvaler. Disse kan blive op til 15 meter, og veje 35 tons. De har en speciel hvid mærke på halen, som menneskers fingeraftryk, er forskelligt fra hval til hval. 

Så har vi selvfølgelig også en masse sæler, fisk, krabber og rejer ude i havet, som udgør en stor del af vores måltider hjemme i Grønland. 

Aftensmaden er lige udenfor døren

Hellefisk, torsk og rejer udgør 75% af det samlede eksport fra Grønland, og dermed er det største industri fiskeri og fangst.

Hvad angår fugle, så er der blevet iagttaget helt op til 235 fuglearter i Grønland, og omkring 60 af disse yngler fast i Grønland. Dermed består aftensmaden også sommetider af fugle.

Aftensmaden er lige udenfor døren

Billedet foroven er Ilulissat havn. Her er der altid en masse joller og fiskerbåde. De er der året rundt, og indimellem har de lidt svært ved at komme ud pga is.

Fritidsbådene bliver taget op om vinteren, og bliver sat i vandet sammen med pontoonerne om sommeren. 

Aftensmaden er lige udenfor døren

Mange unge, specielt teenagedrenge, tager ofte med deres fædre ud på jagt, og øver sig. Når fædrene synes de er klar, får de lov at skude. 

Her ses Diego min nevø, da han som 10 årig skød sit første rensdyr, og faktisk skød han to på denne tur. Yup, jeg er en meget stolt moster, som kun har skudt efter istapper indtil videre :-D 

Aftensmaden er lige udenfor døren

Jeg elsker selv tørret rensdyr, og hver gang jeg besøger min søster i Grønland, får jeg tit noget med hjem til DK. De fanger nemlig mange rensdyr hvert sommer, som de udskær som hakkekød, stegekød, suppekød, køller til ovnen, samt tørrer noget af kødet.

Fangsten går igang 1. August i to måneder, og mange tager allerede ud dagen inden, for at slå telt op, og klar til at skyde! Der er kvoter på moskusoksen, samt rensdyret.

Alle som skal på jagt skal have et jagtbevis. I Grønland behøver man ikke at gennemgå en test for at få beviset, da man bare køber det inden jagten går igang.