Fra tørvehytter til huse og boligblokke i Grønland

Fra tørvehytter til huse og boligblokke i Grønland

Verified Local

Det er egentlig ikke så længe siden man boede i tørvehytter i Grønland. Faktisk flyttede de sidste fra hytte til hus i 50´erne. 

Idag bor vi i meget farverige huse samt boligblokke. 

Fra tørvehytter til huse og boligblokke i Grønland

Vores historie går helt 4500 år tilbage, hvor de første folkevandring kom fra Canada, til Grønland. Igennem tiden har følgende kulturer kommet til Grønland: Independence I (2400-2000f.kr.), Saqqaq (2400-700f.kr.), Indenpence II (700-400 f.kr.) Tidligt Dorset (800-0),Sen Dorset (750-1300 e.kr) og så kom vores forfædre Thule kulturen i 1100 tallet e.kr. 

Disse kulturer har boet i sådanne tørvehytter, som ses på tegningen forneden. Lavet af tørv, drivtømmer, knogler og skind fra dyr.
Man skulle kravle ind gennem en lille tunnel, for at komme op og ind i hytte. Den måde bevarede man den varme luft. Man brugte sælens tarme, udstrakt og tørret som vindue. Man kunne ikke kigge ud, mens sollyset kunne komme ind. Senere hen kom der så lidt mere moderne dele, hvor bla. vinduerne blev skiftet ud med glas, og der kom døre på hytterne.

Så kom Hans Egede til landet, i 1721, hvor der herefter kom blev sat træhuse op. Disse blev sendt op fra Scandinavien som a` la IKEA dele. 

Der kom så farvekoder på de forskellige offentlige områder, som sundhedsvæsenet (gul), handel (rødt), fiskefabrik (blå), mm. Ved udbygning spredte farverne sig, og der kom nye farver osv, og idag vil man bare ikke male sit hus samme farve som naboens ;-)  

Fra tørvehytter til huse og boligblokke i Grønland

Billedet foroven viser den helt gamle tørvehytte, som man boede i om vinteren. Når det blev sommer fjernede man taget af hytten, så den kunne blive rengjort af regn og frisk luft, og så boede man ellers i telt, lavet af sælskind, igennem sommeren. Der byggedes så et nyt tag på hytten, når man vendte tilbage for vinteren.

Der var ikke meget plads i sådan en hytte, men det var normalt at der boede op til 20 mennesker pr hytte. Man lå i ‘en lang briks, og ingen frøs. Der var faktisk så varmt at gamle billeder viser, at de sagtens kunne sidde kun i underbukser. De benyttede også en “qulleq” som var en olielampe, der brændte ved hjælp af spæk, til varme. Denne brugte man også som belysning samt til madlavning.

Fra tørvehytter til huse og boligblokke i Grønland

Mange steder er der bevaret gamle tørvehytter, men de helt gamle fra de tidligere kulturer er idag kun ruiner, men der findes mange steder godt bevaret moderne tørvehytter. Disse har en dør, vinduer og skorsten. 

Idag er hytterne en del af museer, eller bevaret på anden vis. Man laver også moderne hytter til fritidsbrug. Idag bor vi i lidt mere moderne bygninger, og man må sige der er blevet mere plads. Idag er det for det meste kun far. mor og børn, som bor under samme tag. 

Fra tørvehytter til huse og boligblokke i Grønland

Billedet foroven er taget i Nuuk. Det foreste er det ældste del af byen, mens der er bygget nye moderne bygningen i baggrunden.