Grønland i Denmark

Grønland i Denmark

Laali Berthelsen
By 
Laali Berthelsen
Verified Local

I Danmark bor der over 16.000 Grønlændere, som er født i Grønland og bor i Danmark. Tallet er endnu størrere med efterkommerne. 
Mange grønlændere er bosat i Danmark for at tage en videregående uddannelse. Nogle drager hjem nordpå efter endt uddannelse, mens nogle bliver og får familie. 
Da Grønland er en del af det danske kongerige, har vi også mange danskere bosat i Grønland. Nogle er kommet for at arbejde, mens andre er faldet for naturen og landets beboere. Dermed er der mange, som jeg selv, der er blandinger både i Danmark og i Grønland. Så vi er idag en stor familie i to lande :-) 

Det er skønt at kunne føle sig hjemme både i Grønland og i Danmark. Nogen føler sig mere hjemme det ene sted frem for det andet. Jeg personligt, føler  mig hjemme begge lande, men mit hjerte kommer hjem når jeg lander i det store smukke nord.

I Grønland er jeg født og opvokset, men har ikke boet der siden 2005. Jeg er i Ilulissat hvert sommer på job, og derudover besøger jeg min søster og hendes familie så tit jeg kan i Nuuk.

Når jeg lander i Grønland føler jeg at mit hjerte kommer hjem. Deroppe får jeg min indre ro og får opladt sjælen, i den store smukke natur, med isbjerge og fjelde som baghave.

Efter en sommer i Grønland, er jeg så klar til alle de andre ting Danmark og udlandet har at byde på.

Grønland i Denmark

I Danmark er der tit Grønlandske arrangementer, som knytter os sammen og hjælper på hjemveen.

Det er så hyggeligt at man stadig kan få lidt grønlandsk kultur og oplevelser, selvom man er 4.000 kilometer væk fra Grønland.

Der er fire Grønlandske huse placeret i Aalborg, Århus, Odense og i København, så der er rig mulighed for at mødes til mad, kaffe, eller koncerter med venner og familie, i Grønlandske omgivelser. 

Grønland i Denmark

Billederne overfor er taget til receptionen i det Grønlandske hus i København, efter Danmarks præmieren for filmen »Anori«, som blev vist på Grand teatret i København.

Her var der lidt snack og drinks, mens Nukäka Coster-Waldau, som havde hovedrollen i filmen, sang sammen med Karina Møller og deres band "Suluit", som er HH Suersaq samt Kristoffer Jul Reenberg.

De fik også sangerne Kimmernaq Kjeldsen og Aviaja Lumholdt op på scenen, hvor der kom lidt strubesang og rap indover.

Mega frisk og anderledes, skønne stemmer og stemning var der i hvert fald i de grønlandske hus denne aften. Skønt! 

Anori som betyder "vind," er skrevet af Pipaluk Kreutzmann Jørgensen, som siden September allerede har vundet flere priser!

Filmen er blevet vist i 13 grønlandske byer, og var også et stort succes i Grand teatret i København, da den blev vist sidste uge, med fuldt hus.  

Den er virkelig godt lavet, og man går igennem flere følelser undervejs. De grønlandske skuespillere var helt særdeles dygtige, og man levede sig helt ind i filmen!

Pipaluk Kreutzmann Jørgensen og filmen Anori kn man virkelig være stolt af! 
Filmen tog nogle år at lave, da de manglede sponsorater, men ventetiden var det hele værd! Og så kan vi bare vente spændt på den næste kommende film, som Pipaluk K. Jørgensen allerede er igang med. 

Grønland i Denmark

Det var en kærlighedshistorien mellem sangerinden Anori (Nûkaka Coster Waldau) og marinesoldaten Inuk (Angunnguaq Larsen) hvor Inuks ven Malik (Ujarneq Fleischer) også spillede en central rolle.

De gjorde det virkelig fantastisk godt, og det hele hang jo fuldstændig perfekt sammen ved hjælp af dem i ser forneden, samt flere som ikke kunne være i KBH denne aften. 

Grønland i Denmark

Jeg var hel høj af filmen, og skal helt klart se den igen!

Der var rigtig god stemning i salen, og der blev delt blomster og kort ud til dem, som havde haft en finger med i dette fantastiske stykke arbejde. 

Grønland i Denmark

I København kunne jeg så glædelig tage til koncert og høre Simon lynge synge på Hotel Cecil.

Tog dertil med to veninder som begge er halv dansk og grønlandsk som jeg, og så er det jo lidt sjovt at tage til sådan en koncert, hvor man kan være sikker på at møde andre grønlændere iblandt det store publikum. 

Simon Lynge er fra Qaqortoq, men bor idag i USA med sin kone og børn.

Han kommer tit til Grønland og Danmark og spiller sine fantastiske numre, og hvert gang jeg har muligheden deltager jeg og får mig et kulturelt boost, som også giver følelsen af glæde og sammenhold. 

Grønland i Denmark

Simon Lynge spillede denne aften sammen med sit band "The Martiel Hearts" samt "Woodwinds", for at fejre release af sit nye album "Deep Snow."

Fantastiske numre! og fedt at opleve så stor et band som gjorde det ekstraodinært godt, og gav en rigtig god stemning på Hotel Cecil. Tak! :-)