Hundeslæde i Grønland

Polarcirklen er hunderacernes grænse i Grønland. Nord for denne er der den grønlandske hund, hundeslæde hundene, som ses foroven. Syd for cirklen er "danske hunde," dvs. samme forskellige racer som man ser i Danmark. Der er lavet denne grænse for at holde den grønlandske hunderace helt ren. 

Denne grønlandske hund er et arbejdsdyr og ikke kæledyr, derfor befinder de sig udendørs året rundt. Ja, også når der er minus 40 graders kulde. Når de er små render de frit rundt, men når de bliver 6 måneder gamle kommer de i lænker, sammen med dens hundefamilie. Kuskene (hundeejeren/føreren til slæden) bytter indimellem hundehvalpe, for at få nyt blod i flokken. 

Hundeslæde i GrønlandHundehvalpe som løber frit rundt kan man godt klappe, men de skal komme til dig. De store hunde i lænker skal man helst holde sig fra, med mindre du er sammen med ejeren, da de er et arbejdsdyr og er ikke vant til en fremmed kommer og klapper dem. 

Om sommeren holder hundene ferie, mens de om vinteren arbejder. Sommeren er meget stille og rolig, og de bruger minimalt energi da de jo er lænket og kan ikke komme meget rundt. Dog er der nogle kuske som går lange ture med deres hunde. De får mad hver dag eller hver anden dag om sommeren, og når man nærmer sig vinteren skal de styrkes og får lidt mere mad, og med mere næring. Dette kan være fra almindelig hundefoder til mere fisk og sæl kød. 

Hundeslæde i GrønlandVinteren er skøn for hundene. De får lov at løbe en masse og kommer vidt rundt. Dette kan både være når ejeren skal på fisketur eller skal tage turister på eventyr. 

Hvert år er der også hundeslædevæddeløb. Det er typisk i slutningen af marts, hvor der er lyst igen og ikke nær så koldt som de forrige måneder. "Avannaata qimussersua" er det største konkurrence i hundeslæde verdenen. Først kører man om kamp i de forskellige byer, om at komme videre til Grønlands mesterskabet, som hvert år bliver rykket fra by til anden. 

Forneden kan i se, slædende gøre sig klar til startskudet. 

Hundeslæde i Grønland

Contact Laali