Hygge er også typisk grønlandsk

Hygge er også typisk grønlandsk

Laali Berthelsen
By 
Laali Berthelsen
Verified Local

Har du været i Grønland eller kender en grønlænder? Så har du helt sikkert oplevet vores kultur og gæstfrihed. 

Hygge er også typisk grønlandsk

Dansk "Hygge" er meget kendt ude i verden. I Grønland er der også meget hygge, og man skal slet ikke aftale tid for at ses, da vi bor i små samfund er det bare at banke på døren, eller ringer og hører om de er hjemme.

Der er ingen veje som forbinder by eller bygd, dermed er der minimalt transport, så det er meget nemmere og hurtigere at komme på besøg hos venner og familier.

Da alt også er vejrafhængigt er vi meget afslappet folkefærd, som tager tingene som de kommer, dermed er der heller ingen planlægning og mere spontanitet. 

Mange gange laver man endda ekstra stor gryde til aftensmad, da man aldrig ved om der kommer nogen og banker på døren, og madrester gemmer man bare til næste dag eller giver det til hundene. 

I Danmark er det lidt anderledes, da der er så meget transport tid, lidt mere travlt hverdag og længere distancer. Dog prøver vi at ses så ofte vi nu kan.

Hygge er også typisk grønlandsk

Det er være tæt og meget socialt ligger også i os fra langt tilbage i tiden. Fra dengang man boede i tørvehytter, som ses foroven. I denne størrelse kunne der bo omkring 15 mennesker, og dermed var man meget tæt knyttet til dagligt. 

Idag er det lidt anderledes, i et hjem er det typisk en far, mor og børn. Dog bruger vi meget tid sammen og helst udendørs, da vi jo er naturfolk og elsker at være ude :-) 

Hygge er også typisk grønlandskSommerdagene er lange, og mange steder i Grønland har endda sol døgnet rundt, som vi benytter os godt af med sejlture, vandring eller bare hygge udenfor på terassen med lidt snack og te.


Om vinteren er der også meget hygge, under voldsomme snestomme og mørke dage er det hyggeligt at samles og lave mad, se film, fortælle historier, sy og hækle mm. med en masse levende lys, som giver ekstra hyggestemning.  

Hygge er også typisk grønlandsk

Tit er der også udendørs arrangementer, hvor mange samles og hygger sammen. Billedet foroven er tog jeg til et tredags løb, hvor vi på sidstedagen inden løbstrækning hjemad, dansede rundt om bål efter aftensmaden.

Det var rigtig hyggeligt og fik et ekstra godt minde med hjem fra denne tur!