Grønlands travleste lufthavn Kangerlussuaq er et knudepunkt for Air Greenland, der oprindelig blev bygget som en amerikansk base »Sondrestrom« eller »Bluie West-8«. Her starter Arctic Circle Trail hvis man vil vandre eller stå på ski til Sisimiut. Man kan bl.a. overnatte på Hotel Kangerlussuaq, Polar Lodge eller i Old Camp, og herfra køre ind til indlandsisen ved point 660 og Russel Gletsjeren

Kangerlussuaq ligger lidt højere end Polarcirklen ca. 170 km fra den grønlandske vestkyst og 30 km fra Indlandsisen. Da stedet ligger længere inde i landet end de andre byer i Grønland, er her koldere om vinteren og varmere om sommeren, end byerne langs kysten. 

Kangerlussuaq - Søndrestrømfjord

Idag var der utroligt dejligt lunt med kun -3 grader, mindre koldt end normalt i starten af marts måned. 

Kangerlussuaq blev i 1941, under 2. verdenskrig, anlagt som amerikansk luftbase, og hed Bluie West Eight. Idag er den beboet af omkring 500 indbyggere, som alle bor her i forbindelse med job i lufthavnsselskabet. 

Kangerlussuaq har både gamle amerikanske bygninger, men der er også flotte nyere huse. Der er både en kirke, sygehus, bar, kirke, og endda en hal hvor der er et fitness rum samt svømmehal. 
Her kan jeg huske som barn, at det var et skønt sted at strande, hvis der var teknik eller dårligt flyvevejr. For så kunne man komme i svømmehallen. Det havde vi nemlig ikke i Grønlands største by Nuuk, dengang vi var børn, og måtte lære at svømme i sø om sommeren. En kold fornøjelse skulle jeg hilse og sige :-)

Mange forbinder Kangerlussuaq som kun et mellemlandingssted, men der er meget man kan lave her både sommer og vinter. Man kan sagtens planlægge et par dage her, inden man flyver videre ud i kysten, hvis man altså skal videre. 

Kangerlussuaq - Søndrestrømfjord

Hver dag er der mange gennemrejsende, både indrigs og udrigs. Der er flere overnatningsmuligheder, og der er turoperetører med guider som er klar til at tage gæster på et uforglemmelig eventyr. Der er ture til glaciers og indlandsisen året rundt, som er en tur jeg virkelig kan anbefalde! På sådan en tur ser man også ofte moskus okser, mens man i lufthavnens restaurant også kan smage på det lækre moskus kød, om aftenen. 

Der er også en anden lækker restaurant kaldet roklubben, en halv times kørsel fra lufthavnen op bag fjeldet, i smukke omgivelser og stilhed, med en rigtig fin udsigt ud over en sø. Her kan man både smage grønlandske råvarer samt grønlandsk øl. 

Kangerlussuaq - Søndrestrømfjord

Dette foto er fra sommer, på vej til indlandsisen. Denne tur er også mulig om vinteren. 

Der er så smukt i Kangerlussuaq, og bare 10 minutters gang kan man komme til dette smukke sted, hvor man kan nyde en madpakke eller bare nyde stilheden og den storslåede natur!

Bare et kvarter væk kan du få følelsen af at være helt alene i verden, en skøn følelse!

Kangerlussuaq - Søndrestrømfjord

Om sommeren kan der virkelig være varmt, så er det rart at der også er en isbutik. Jeg tror ikke de har så travlt om vinteren...

Kangerlussuaq - Søndrestrømfjord

Der er flere lækre butikker samt souvenirforretninger, så hvis du fortrød du ikke lige fik købt en bestemt ting på din rejse, er det ikke for sent inden du rejser retur til dit hjemland. 

Hvis man har god tid i Kangerlussuaq kan man også leje en cykel eller ATV. Mange steder i Grønland, især de mindre steder, bruger man ATV køretøjer, da det er nemmere at komme rundt, især på grusveje om sommeren, og over sneen om vinteren. 

Kangerlussuaq - Søndrestrømfjord

Der er også hundeslædeture om vinteren, og her kan man vælge flere forskellige længder. Husk varmt tøj og solbriller, da solen er ekstra skarb i det hvide sne.

Sidst men ikke mindst kan man også komme på fantastiske rundflyvninger, med små fastvingede fly med plads til 5 passagere. På en Airzafari flyver man over steder som Paradisdallen og kanten af indlandsisen og er garanteret at se  moskusokser! En meget smuk og oplevelsesrig tur!

Kangerlussuaq - Søndrestrømfjord

 

 

Contact Laali