Lær om Grønland med Polarskolen

Lær om Grønland med Polarskolen

Laali Berthelsen
By 
Laali Berthelsen
Verified Local

Hvor meget ved du egentlig om Grønland? Ved du at Grønland er verdens største ø, med ca 80 % af landet er dækket af is og kun 56.000 indbyggere i alt, og at der ingen veje er mellem byerne eller bygderne?

Grønland ligger så langt væk fra alt i verden, isoleret, og uberørt og har den vildeste og smukkeste natur.

Der er mange oplevelser at få, både sommer og venter. De enorme isfjelde som stikker højt op af vandet, isbræer, og hvalerne ude i horizonten, er bla. de oplevelser som hvert år trækker mange turister til landet. Det grønlandske folk er meget gæstfri, og nogle turister bliver endda inviteret ind til kaffe i private hjem, og gør besøget mere varm og personligt.

Den store natur, skal også nævnes, da dette giver mange unikke oplevelser, på bla. hundeslæde, snescooter, og ski om vinteren, mens der er mulighed for smukke vandreture  om sommeren. En masse oplevelser fra lands, til havs og til vejrs.

Polarskolen

Gregers Gjersøe (manden ved rattet), tidligere SAS pilot, stifter af polarskolen, forfatter samt er ekspeditions guide i bla Grønland. Han er en mand som brænder for oplevelser, natur og udforsker grænser. Han kom til Grønland for første gang i d.10 november 1981, og har været der utallige gange siden hen.

Han har virkelig set og oplevet vores land, sikkert mere end nogle af os Grønlændere. Han har nemlig gennemført noget som vi andre kun kan drømme om, nemlig at krydse indlandsisen! Samt vil jeg også lige nævne at han selvfølgelig også har krydset sydpolen! 

Lær om Grønland med Polarskolen

Non profit forening

Danmark er det største markede indenfor turisme i Grønland, så mange har oplevet og ved en masse om vores land. Men derudover er der alligevel mange i de danske gader, som kun kender til os ud fra Dronningens nytårstale, eller fra julekalenderen Nissebanden. Så hvis du spørger mig, er der mangel på almen viden omkring denne store ø, som ligger op mod nord, 4000 kilometer væk fra Danmark.

Dette er bla. Gregers med til at ændre på nu. Han brænder nemlig så meget for vores land, at han har valgt og vil lære fra sig. Derfor stiftede han sammen med sin gode ven John Svendsen, der også har rejst meget i Grønland, Polarskolen i 2014.

Tre år senere blev den lavet til en non profit forening, som er drevet af 9 ulønnet bestyrelses medlemmer, som udover Gregers er Aaja Chemnitz-Larsen fra Folketinget, Nauja Bianco, Amma Knudsen, Óluva Nattestad fra Færøerne og flere danske lærere og erhvervsdrivende.

Samarbejde med skoler og GEUS

Polarskolen samarbejder med forskellige skoler i Danamark, hvor Gregers underviser om Grønland og Færøerne. Et innovativt undervisningsforløb”. Gennem fire faser arbejder eleverne i 10 undervisningsdage med Grønland og Færøerne.  Fagene Geografi, Samfundsfag, Madkundskab, Dansk, Historie og Naturfag har fået en Grønlandsk og Færøsk indbinding i materialet. Målet er at eleverne skal lave en oplevelsesstand om et emne om Grønland og Færøerne, som de i slutningen af forløbet fremviser. 

Polarskolen har netop indgået en aftale med GEUS (De Nationale Undersøgelser for Danmark og Grønland) om udvikling af matematik og fysik opgaver, sådan at disse fag også er repræsenteret i undervisningsmaterialet. 

Færre fordomme om Grønland og Færøerne 

Polarskolen: "Vi mener at det er vigtigt med undervisning der går udover Grønland og Færøernes historie, og som fokuserer på nutiden og dagens Grønland og Færøerne. Grønland og Færøerne er idag moderne samfund med mange af de samme faciliteter som i danske byer. Det er essentielt at unge i Danmark får mere viden omkring grønlændere og færinger.

Det er også vigtigt at de får mere viden om grønlandsk og færøsk kultur, i en moderne kontekst – for at komme uvidenhed og eventuelle fordomme til livs."

 

Grønland i det nye Arktis

Et innovativt og engagerende undervisningsforløb - hvor Polarskolen formidler og styrker kendskab til Arktis, herunder Grønland og Færøerne som en del af Rigsfællesskabet i relation til en bæredygtig udvikling og menneskets samspil med naturen.

Gregers har også skrevet undervisningsbogen ”EKSPEDITIONEN Danmark og Grønland i det nye Arktis.” Som tager læserne med på en ekspedition fra Danmark til Grønland, og fik støtte fra undervisningsministeriet for at kunne skrive denne. 

 

Lær om Grønland med Polarskolen

Bogen er egnet til undervisning for ca. 7. klasse i folkeskolen, så den er nem læselig og lærerig med mange gode billeder. Hvis du gerne vil læse denne, eller give en god bog i gave, kan den købes for kun 150 kr på polarskolens hjemmese: www-polarskolen.dk 

Foto fra Gregerses indlandsis tur i 1999

Lær om Grønland med Polarskolen

 

Som teenager havde Gregers læst historierne om Knud Rasmussen og han fantaserede selv om en dag at drage ud på en rigtig ekspedition. Og det kom han! I 1999 rejste han til Grønland sammen med to venner, og krydsede Grønland fra vest til øst på 42 dage. De medbragte en pc med internet satellitforbindelse og havde kontakt til skoleelever undervejs.

 

Lær om Grønland med Polarskolen

På toppen af indlandsisen tog de et billede og her undrede han sig over at de var usikre på hvilken vej det grønlandske flag skulle vende..? (Billedet forneden, og flaget vender på hovede!.

Gregers satte sig derfor for at læse alt han kunne om Grønland og Arktis som var starten på ideen om Polarskolen.

Lær om Grønland med Polarskolen

Det at krydse indlandisen er ikke barnemad! Der var både hårde dage med storm og kulde, mens nogel dage var smukke og stille. 

Lær om Grønland med Polarskolen

Tænk at vågne op til dette syn, en oplevelser mange drømmer om! Og for Gregers gik denne drøm i opfyldelse! Så længe man tror på sine egne drømme, så kan man drømme om hvad som helst og få dem opfyldt! 

Lær om Grønland med Polarskolen