Qiviut - Moskus uld fra Grønland

Qiviut - Moskus uld fra Grønland

Laali Berthelsen
By 
Laali Berthelsen
Verified Local

Sisimiut er en meget attraktiv turist by, da man her bla. kan opleve nordlys ture, slædeture, skiture, vandreturebådture. mm. Ud over oplevelser skal man også have noget med hjem, som kan minde én om den fantastiske tur man havde til denne skønne by. Dermed kommer mange turister såvel som lokale i denne butik Qiviut, og køber noget lækkert og varmt.


"Qiviut" betyder moskusuld på grønlandsk, og hedder det samme i andre inuit lande. Det er en fin og meget hyggelig butik der har været i Sisimiut siden 2008. Senere hen er den udvidet med en butik i Grønlands hovedstad Nuuk, samt en webshop.

Qiviut - Moskus uld fra Grønland

I Qiviut kan man finde en masse lækkert, varmt og meget fine varer. Gode til privat brug, samt rigtig gode gaver.

Der er alt fra garn, huer, handsker, frakker, smykker mm. Alt sammen lavet af moskus, moskusuld, fåreuld og sælskind. 

Qiviut - Moskus uld fra Grønland

Qiviut producerer selv deres moskusgarn i deres uldværksted, hvor skind indhandles fra de lokale fangere. Dette er stort arbejde og tager tid, før den fineste del af ulden "qiviut" kommer ud som garm. Det er meget blødt og endda finere end kashmir.

En hue, halsedisse eller/og en buff, så kan man klare sig i mange minus grader længe. Det holder ikke bare holder én varm, men selve ulden bliver varmet af ens egen kropstemperatur og forbliver varm og er åndbar.

Vil tro de fleste fangere har en eller flere genstande med i deres slædepose. Som gæst kan man faktisk få en fortælling omkring bearbejdelsen fra start til slut.

Qiviut - Moskus uld fra Grønland

I baglokalet sidder der faste skindsyere, og man kan bare mærke den gode stemning, så snart man træder ind i butikken, med latter og hygge i baglokalet. Jeg fik lov at hilse på dem, og så hvordan de arbejdede, mens de samtidig holdte øje med butikkenen. 
Jeg har været her flere gange, blandt andet med krydstogts gæster, og ved hvor meget der bliver købt, da disse varer er meget populære såvel som Tupilakker. Dermed skal der jo produseres i de stille dage, så der hele tiden er varer nok på hylderne i højsæsonen.


Qiviut - Moskus uld fra Grønland

Moskusoksen kraniet som hænger, er familiens far, bedstefar som har skudt dyret i sin tid. Der er også et andet med skind på, som hænger i butikken i Nuuk.

Qiviut - Moskus uld fra Grønland

Sælskind er meget populært også, og et par hjemmesko eller handsker er også et kæmpe hit. 

Nej der er ikke forskellige farvede sæler, det er skindet som er farvet.... Det spørgsmål har jeg nemlig fået mange gange...