Praktik som sygeplejerskestuderende i Grønland

Praktik som sygeplejerskestuderende i Grønland

Anne Sofie Fasterholdt
By 
Anne Sofie Fasterholdt
Verified Travel Blogger

Jeg er sygeplejestuderende på University College Lillebælt i Odense, og har valgt at tage min praktik på 4. semester (8 uger) i Nuuk på Dronnings Ingrids Hospital på ortopædkirurgisk afdeling. Det har været en kæmpe oplevelse for mig i sig selv at komme til Grønland, og så en endnu større oplevelse fordi, at jeg har været så heldig at kunne være en del af hverdagen på sygehuset.

Praktik som sygeplejerskestuderende i Grønland

En af de første store indtryk på mig i forbindelse med min praktik var, at jeg ikke var klar over at sygehuset i Nuuk var et landshospital. Det at det er et landshospital betyder, at der kommer patienter fra hele kysten. Det at de kommer fra hele kysten kan mange gange have den betydning, at en del af patienterne ikke taler så meget dansk. Det leder hen til, at der i arbejdet er meget brug af tolke. Det er en ting jeg syntes har været rigtig interessant, da man oplever hvor uundværlige de er på afdelingen, da de er medvirkende til at sikre kommunikationen. Jeg har ikke før denne praktik prøvet selvstændigt at arbejde sammen med tolke, så det har klart givet mig noget, som jeg kan tage med mig hjem til Danmark, hvor det selvfølgelig også kan være nødvendigt at bruge tolk. Hertil vil jeg tilføje, at man virkelig udvikler sine evner til at bruge kropssprog i sammenhæng med de få grønlandske gloser man har lært. Mange grønlændere hilser/siger ja ved at løfte øjenbrynene, så af og til handler det om at holde tungen lige i munden.

Praktik som sygeplejerskestuderende i Grønland
En anden ting som virkelig har gjort indtryk på mig er, at jeg oplever at mange grønlandske patienter er virkelig gode til at have et sammenhold. Det opleves især på 4-sengsstuerne. Det er virkelig en oplevelse at se hvor godt de holder sammen og hjælper hinanden. Har også erfaret at mange grønlandske patienter er meget tålmodige og taknemmelige. For at sige det på godt dansk, så syntes jeg de er gode til at hygge sig med hinanden.

Praktik som sygeplejerskestuderende i Grønland
Det er spændende at ankomme til et land der er så anderledes hvad angår naturen, kulturen mv. og samtidig arbejde sammen med mange danske sygeplejersker, hvor mange af dem er her på vikariater. Det har været en gave til mig, da de har været gode til at sammenholde hvad der her er ligesom/anderledes fra hvordan det er på sygehusene i Danmark. Det er nemlig min første praktik på en sengeafdeling, og jeg har derfor virkelig sat pris på at blive ”holdt i hånden” af danske sygeplejersker. Det har også været godt at følge de grønlandske sygeplejersker/assistenter, som også har været gode til at fortælle om kultur mv. som har givet en bredere anvendelig baggrundsviden.

Praktik som sygeplejerskestuderende i Grønland
Jeg har været heldig at få lov til at komme ned og være på operationsgangen en hel dag, og det var virkelig også lærerigt at se hvordan det forgår. Det vil jeg aldrig glemme.

Jeg har virkelig både fagligt og kulturelt fået lært/oplevet meget, og jeg har haft en rigtig god tid på Dronning Ingrids Hospital. På min afdeling har de indstillingen om, at det som studerende er rigtig vigtigt at få hænderne i en masse forskelligt, og det må man sige at jeg har. Det har virkelig givet mig meget at være her. Faktisk kunne jeg nu slet ikke forestille mig hvis jeg ikke var taget afsted.

Praktik som sygeplejerskestuderende i Grønland
Hvis du er sygeplejerskestuderende eller færdiguddannet, så vil jeg anbefale at rejse til Grønland om ikke andet for et kortere vikariat. Det giver en rigtig meget, og hvad jeg hører fra de andre sygeplejersker, så syntes de, at det er spændende at komme her og arbejde på en helt anden måde sammenlignet med hverdagen derhjemme. Jeg er ihvertfald sikker på, at jeg skal tilbage til Grønland. Har også tanker om, at det kunne være spændende at komme tilbage og arbejde efter jeg er færdiguddannet i januar 2020. Her går mine tanker også om, at det kunne være spændende at rejse til af bygderne, så man også får oplevet den del af det.

Praktik som sygeplejerskestuderende i Grønland

Det har klart været en ideel destination, da der også bare er så mange muligheder for at opleve en masse.
For mig var det en oplevelse i sig selv bare at stå og kigge ud af vinduet, at se solnedgange mv. Og så når man nu endelig er her, så er der så mange forskellige ture. Jeg har selv været på sejltur, skitur og skal i næste uge på fisketur, og det glæder jeg mig rigtig meget til. Det er skønt at komme ud at sejle!

Til sidst er der HER et link til Dronning Ingrids Hospital hvor der er beskrivelser om de forskellige afdelinger, hvis det skulle have interesse for nogen.