Pilkning – fiskeri for den utålmodige sjæl

Af Verificeret Ekspert

En helt almindelig tirsdag i Juli måned, besluttede vi os for at der skulle ske noget anderledes end normalt – derfor chartrede vi en båd i nogle timer, for at tage på eventyr ind i Nuuk fjorden. Vi havde ikke rigtig nogen plan, udover at nyde friheden og hinandens selskab – og det gjorde vi i den grad 🙂

Sikke et skønt syn.

Vi sejlede ikke længe, før vi passerede de første isbjerge. De smukke kæmper kommer i mange forskellige former, størrelse, fra de helt kridhvide til de krystal blå. Selvom vejret ikke var helt i top, var det som altid et spetakulært syn, med de sorte fjelde i baggrunden som kontrast.

Sikke et skønt vandfald.

På billedet for oven ser i Qooqqut vandfaldet, og for foden af vandfaldet smed vi linen ud. Vi pilkede efter torsk, og der skulle ikke gå lang tid for der var bid.

I Grønland pilker vi for det meste, fiskestang er ikke ofte brugt til at fiske i havet med.

Pilkning er en traditionel måde at fange fisk her i Grønland, og går i sin enkelthed ud på at smide en langline ud, og vente på bid. Linen er typisk 100 meter lang eller længere, og har flere end en krog på. På den måde kan man fange flere fisk på én gang og fange dybthavsfiskene, som her i Grønland typisk er torsk og rødfisk.

Sådan ser man ud når man har fanget sin første fisk!

Sådan! Godt gået! Blev der opmuntrende jublet – til trods for, at det eneste jeg havde gjort var at smide linen ud. Mine første fangst, og at det var nemt skal ikke tage noget fra oplevelsen.

Opskriften vil jeg skåne jer for, men det smagte himmelsk! Kombinationen af en hel frisk fisk og at man selv havde hevet den op af Isfjorden, gjorde nok udslaget.

Fjeld-kvan

Fjeldets fauna

På vej tilbage til Nuuk, fik vi lov til at gå i land og se nærmere på fjeldets vegetation. Her fandt vi bl.an. fjeld-kvan, som er Grønlands største urt. De aromatiske stænger minder lidt om grønne rabarber, anvendes i mange føde- og drikkevare, og bladene bliver brugt som almindelig krydderi. Vores matros skar kvanen i små stykker og vendte dem i sukker, så vi kunne få en smagsprøve af den helt friske plante.

Vi var så heldige også at se en af de arktiske orkide’er; den grønlandske gøgelilje. Det var en spændende oplevelse, at komme tæt på det ellers så vilde og ufremkommelige fjeld. Helt klart en tur man ikke glemmer, og kan stærkt anbefales!


Læs mere om Nuuk på vores ultimative rejseguide her

Ønsker du at prøve kræfter med dybhavsfiskeri, så book din tur her

Læs flere rejseblogs fra

Andre interessante rejseblogs
Området ved Ittoqqortoormiit

Ittoqqortoormiit – Scoresbysund, Østgrønland

Løb i Nuuk Grønland

Løb i Grønland

God mad på Restaurant Nordlys i Nuuk