7 fakta om slædehunde i Grønland

Af Verificeret Ekspert

Læsetid: 6 minutter

Udgivet: 30/06/2020

Grønland er det land i Arktis med flest slædehunde (huskies), og Grønland helt er enestående, når det kommer til at bevare den traditionelle hundeslædekultur. Læs med her og opdag 7 facts om det bemærkelsesværdige dyr og dets betydning for det grønlandske folk.

Greenlandic sled dogs waiting to go to work in Tasiilaq in East Greenland
Grønlandske slædehunde der venter på at komme ud og løbe i Tasiilaq

Den grønlandske slædehund (en type af husky) er et nationalt ikon og en vigtig del af den grønlandske identitet. Slædehunden blev bragt til øen for knapt 5.000 år siden, og det gjorde det muligt for inuitterne at udforske og overleve i det barske, arktiske natur. I dag spiller slædehunde stadig en stor rolle i mange grønlænderes liv.

1. Hvor findes slædehundene i Grønland?

Grønlandske slædehunde findes kun nord for polarcirklen og på øens østkyst. Det er forbudt at avle andre hunde end slædehunde i disse områder, og hvis en grønlandsk slædehund forlader området, er det ikke tilladt for den at komme tilbage til området igen.

Dogsledding past enormous icebergs in the frozen Uummannaq Fiord in Greenland
Hundeslæde ved enormt isbjerg i den frosne Uummannaq fjord

Årsagerne til dette er:

  1. Manglen på havis syd for polarcirklen om vinteren, som gør det nærmest umuligt at jage på traditionel vis – især med slædehund
  2. Ønsket om at holde den grønlandske slædehund raceren og sygdomsfri. Ved at begrænse den grønlandske slædehund er det muligt for bønderne i Sydgrønland at bruge border collies og andre racer, der bedre kan bruges til at arbejde med dyr. Samtidig er det for mange grønlændere muligt at holde hunde som kæledyr.

Den eneste by, der er undtaget, er Kangerlussuaq, som ligger ganske tæt på, men lige syd for polarcirklen.

Close-up of a pack of sled dogs running in Greenland

2. Hvor mange slædehunde er der i Grønland?

Der er lige nu omkring 15.000 slædehunde i Grønland. Det kan lyde af meget (indbyggertallet i Grønland er trods alt kun 56.000), men det er kun halvdelen af, hvad der eksisterede for kun 20 år siden. Det er overvejende på grund af:

  1. Klimaforandringer. Den manglende havis (særligt syd for polarcirklen) betyder, at fiskere og fangere ikke længere kan bruge hundeslæde. De bruger i stedet både – endda også om vinteren.
  2. De høje omkostninger forbundet med at holde slædehunde sammenlignet med båd eller snescooter. Hunde skal plejes, passes og fodres året rundt, hvor både og snescootere kun behøver brændstof og en smule vedligehold. Prisen på hundefoder er desuden steget i Grønland, og det selv at fange foder kan være en omfattende affære.

Fremtiden er ganske usikker for denne unikke hunderace, men den grønlandske slædehund er samtidig en hunderace, der er anerkendt og tages meget alvorlig i Grønland.

A hunter heading home to Uummannaq on his dogsled
En fanger på vej hjem til Uummannaq

Fact: Grønlands Universitet, Statens Naturhistoriske Museum i Danmark og Københavns Universitet påbegyndte et stort forskningsprojekt om grønlandske slædehunde. Formålet var at skabe, opfordre til og opretholde stolthed omkring slædehundekulturen i Grønland og derved hjælpe med at bevare nationalarven. Projektet hedder QIMMEQ, som på grønlandsk betyder hund.



3. Hvorfor er grønlandske slædehunde så specielle?

Den grønlandske slædehund er en helt særlig race af husky, som ikke findes andre steder i verden. Som alle andre slædehunderacer er de opdrættet til at have stor udholdenhed, hårdførhed og intelligens om arktiske forhold (for eksempel er de gode til at aflæse forholdene i isen), og over flere tusinder års har de udviklet et helt særligt forhold til mennesker. At se en slædehundefører overkomme forhindringer med sit team af slædehunde er helt sikkert et højdepunkt på en rejse til Arktis.

Slædehundefører leder hans hunde hen over det frosne hav nær Uummannaq i Nordgrønland

Slædehunde er også det eneste dyr, der kan løbe fra mennesker over længere distancer, og de kan gøre det i lang tid. Se denne video, der forklarer hvorfor, at slædehunde er i stand til at fortsætte med at løbe – dag efter dag – mens vi mennesker typisk har brug for hvile efter en længere rejse.

4. Hvilke kommandoer bruges til at holde styr på slædehundene? 

I Grønland bruger slædehundeførerne typisk ordene IJU, som styrer slædehundene mod venstre, og ILI, som styrer slædehundene mod højre. Disse ord anvendes dog ikke alment – det afhænger nemlig af de ord, som hundeslædeføreren bruger, når han træner sine hunde.

Hundeslædefører bruger også pisk som et redskab – dog aldrig som afstraffelsesredskab. Hundeslædeføreren svinger pisken på en måde, som får slædehundene til at løbe væk fra lyden: Skal slædehundene løbe til venstre, svinger hundeslædeføreren pisken til højre og omvendt. Dette er nogle gange langt mere effektivt end at bruge stemmen.

The musher can stand behind or sit in the front of the sled. Musher holding a whip
Slædehundeføreren kan enten sidde på slæden eller stå bag den. Du kan se pisken der slæber efter slæden.

Sjov historie: En berømt hundeslædefører trænede sine hunde omvendt og brugte ILI for venstre og IJU for højre. Hundeslædeføreren skulle angiveligt være i stand til at påvirke de andre hundeslædeteams, som han konkurrerede mod.

5. Hundeslædeløb er en nationalsport

Hvert år afholdes det nationale hundeslædeløb Avannaata Qimussersua. Løbet afholdes hvert år i en ny by, og på grund af de store afstande mellem byerne og den manglende infrastruktur flyves hundeslædeteams ofte ind med en stor Sikorsky-helikopter.

Starten på det nationale slædehundekapløb i Ilulissat

Du kan nedenfor se en kort dokumentar om sporten, der er lavet i forbindelse med QIMMEQ-projektet, hvor en 13-årig dreng, tilskyndet af veteranen Ville Siegstad, drømmer om at vinde mesterskabet.

Fact: Den grønlandske slædehund blev oprindeligt ikke opdrættet til væddeløb. Den blev opdrættet til at jage isbjørne og slæbe tunge sæler hjem efter jagt. Derfor går det som regel ikke godt for den grønlandske slædehund, hvis den skal konkurrere mod andre racer.

6. Skal jeg tage på hundeslædetur i Grønland?

Ja! Hundeslæde er en helt særlig måde at leve på i Grønland og en stor del af den kulturelle arv i landet. Ved at tage på hundeslædetur hjælper du med at holde traditionen i live og støtter hundeslædeføreren, som i dag finder det mere og mere svært at holde slædehunde.



Hundene selv er opdrættet til at løbe og nyder at få muligheden for det. Hundene bliver hverken pisket eller lider på nogen måde skade (pisken bruges ikke direkte på hundene), og en hundeslædetur er den bedste måde at få en autentiske oplevelse af den stille, arktiske vinter.

Dogsled tour across the sea ice near Uummannaq in North Greenland
Besøgende på hundeslædetur over den fronse havis nær Uummannaq

Vigtig fact: Du må aldrig nærme dig en grønlandsk slædehund uden tilladelse fra hundenes ejer. Slædehunde ældre end 6 måneder skal være lænkede, mens hvalpene må strejfe frit omkring. Hvis hvalpene nærmer sig dig eller følger efter dig, er det fint. Men hold afstand fra voksne slædehunde!

7. Kan jeg tage på slædehundetur om sommeren?

Ja! Men der er kun ét sted i Grønland, hvor dette er muligt: Diskoøen.

Højt over bygden Qeqertarsuaq ligger gletsjeren Lyngmarksbræen. Denne ”uddøde” gletsjer hverken bevæger sig eller kælver længere, men det er et godt sted at finde sne i løbet af sommermånederne. Ruten til gletsjerens top, som ligger i 900 meters højde, er forholdsvis stejl, og det tager mellem 2 og 4 timer at komme dertil. Selvom turen kan være hård, er det bestemt turen værd.

Dogsled awaits next trip near Lyngmark Glacier
En hundeslæde ligger og venter nær Lyngmark gletsjeren

Fra toppen er der smuk udsigt over Diskobugten, og dens enorme isbjerge er utrolige. Det er en helt unik oplevelse at køre på hundeslæde i området om sommeren.

Tæt på gletsjeren er også to fine hytter, som absolut er en overnatning eller to værd.

Grønlandske slædehundes usikre fremtid

Færre og færre grønlændere ser slædehunde som en bæredygtig jagtform, og derfor går færdigheder og teknikker, der forbindes med denne tradition, ikke i arv.

Dogsled standing on mountain side looking at the icebergs in the fjord
Hvilken fremtid har Grønlandske slædehunde?

Det er nu kommet til et punkt, hvor fremtrædende jægere og hundeslædefører har bedt Grønlands Selvstyre om at gøre den grønlandske tradition til en del af undervisningen. Nogle mener også, at turister, der søger en autentisk oplevelse i Arktis, kan ende med at redde slædehundene og deres kulturarv.

Tak til Lasse Inuk Kyed for den oprindelige artikel, som denne artikel er baseret på.

Læs flere artikler fra

Andre interessante artikler
the greenland shark in a green light

Grønlandshajen: Syv facts om det halvblinde og langtlevende væsen i de arktiske farvande

Nyttige redskaber til din rejse til Grønland

Oplev nordlyset i Grønland