Grønlandsk mad

Grønlandsk mad

Verified Local

I Grønland spiser vi meget af hvad vi selv fanger. Det er alt fra fisk, sæl og hval fra havet, til rensdyr og moskus fra lands, samt fugle til vejrs. Man kan skaffe mad året rundt, og alt efter vind og vejr kan man også tage afsted næsten hver dag. 
Vejret er en bestemmende faktor til alt i Grønland, og derfor er vi Grønlændere meget spontane og laver ikke al for mange aftaler langt ud i fremtiden.  Nogle dage er man ude hele dagen til langt ud på natten, mens nogle dage må man være indendørs i flere dage pga snestorm. 

Grønlandsk mad

Billedet foroven er taget en sommer hvor ammasetterne var kommet. De hedder lodder på dansk og kan være madding når man skal fiske, eller være fodder til hundende. Vi beholder dog også en del selv, da de smager rigtig godt på panden, eller i ovnen. Samt kan man tørre dem og have dem i fryseren så man kan spise dem som snack året rundt. Vi spiser dem typisk tørre sammen med et æble og hvalspæk samt aromat kryderi.

Grønlandsk mad

Det er meget normalt at se fisk eller kød hænge til tørre udenfor huse i Grønland. Dem spiser vi samt hundeslædehundene året rundt. 

Grønlandsk mad

Krabber, rejer og muslinger har vi også i Grønland, og er en stor del af det Grønlandske køkken. 

Grønlandsk mad

Det er ikke alle som fanger deres egen mad, og det er ikke altid grønlandsk mad man får serveret. Vi får en masse råvarer sendt fra Danmark i containerskibe, så vi får også frikadeller med kartofler og brun sauce indimellem :-) 

Billedet foroven er af min kollega Frederik, som havde været i brættet og købe sin frokost. Brættet er det sted hvor man kan købe al friskfanget grønlandsk råvarer. 

Grønlandsk mad

Foroven ses tørret fisk, tørret lodder, tørret hvalkød, sælspæk, sortebær, og mattak som er hvalhud. Disse er også er en del af en kaffemik til højtider, sammen med en masse andre retter, samt kaffe og kage. 

Det er ikke fordi vi kun spiser grønlandske råvarer. Som sagt får vi også en masse råvarer fra Danmark, og vi tager også indimellem og spiser i restauranter samt går på café, ligesom alle andre steder i verden. 

 

Grønlandsk mad

Her er Diego, min nevø på cafe´ og nyder sin vaffel med is, og en iceblens i et af Nuuks caféer Pascucci.